Zo vieren we hier in Portugal Kerst

Kerstmis wordt bijna over heel de wereld gevierd. Alleen zijn de tradities vaak in ieder land anders. Daarentegen zijn er verschillende culturen die weer overeenkomstige kerstgewoontes hebben. Voor mij en Portugese medebewoners is het kerstfeest net als voor mensen in Nederland belangrijk. We vieren het dan ook uitbundig, ook al hebben we een kerstdag minder dan in Nederland.

De versiering: van traditionele kerststallen tot en met hippe kerstmannen op de gevels

Portugezen hebben geen Sinterklaas feest, daarom kunnen ze al eerder met de kerstversiering beginnen dan in Nederland. De straten in de steden en dorpen worden soms al eind november mooi versierd. De bewoners doen voor een groot deel ook mee met kerstmannen op de gevels, kerstkransen op de deuren en knipperende lichtjes voor de ramen. In huis staat er vaak een feestelijke kerstboom. Verder is de woonkamer versierd met kerstslingers en andere kerstdecoraties. Tijdens de laatste maand van het jaar zijn kerststallen ook volop aanwezig in Portugal. Ze staan onder andere bij kerken en in openbare gelegenheden. Ook zie je ze thuis bij de Portugezen. Ze besteden namelijk graag tijd en aandacht aan een mooie kerststal.

De voorbereidingen: hectiek op zijn Nederlands

Hoe kalmerend het opzetten van een kerststal kan werken, hoe anders wordt het als het kerstfeest voor de deur staat. Net als in Nederland draait het in Portugal tijdens Kerstmis om het samenzijn met familie en om lekker eten. Ook geven Portugezen elkaar cadeautjes. Dit houdt in, dat er in de laatste week voor kerst een koortsachtige drukte in de winkels is.

Het kerstfeest: van bacalhau tot en met een koninklijke cake

Hoewel er in Portugal maar 1 kerstdag bestaat, wordt het kerstfeest toch in twee dagen gevierd. De Portugezen starten namelijk op kerstavond met de viering. Tijdens deze lange avond wordt er vaak een maaltijd met bacalhau gegeten (gedroogde en gezouten kabeljauw). De Bacalhhau betreft import meestal vanuit Noorwegen of Ijsland.

De volgende dag worden de geschenken uitgepakt en wordt er ook weer veel gegeten. Het is dan ook tijd voor de traditionele kerstcake Bolo Rei oftewel de ‘Koningscake’. Met zijn ronde vorm en kleurrijke versiering met gekonfijt fruit begrijp je meteen de naam. En terwijl mensen in Nederland de tweede kerstdag op familiebezoek gaan en kerststol eten, is het in Portugal weer een gewone dag.

Wie weet koop je ook een A+ villa met een sociaal karakter in het groene Hart van Portugal op 1 van de eerste 2 Portugal Comfort Living woonprojecten en woon je volgend jaar permanent of non permanent in Portugal om samen het kerstfeest te beleven.

Met Jack Bastiaansen van Portugal Comfort Living een inspirerend zoomgesprek plannen, dat doe je hier:

Plan hier jouw 30-60 minuten zoom met Jack Bastiaansen op de dag dat het jou persoonlijk het beste past.

De Projecten – Passie Portugal