Portugal Comfort Living: Verbazing over de markt van eerste en tweede woningen

Waarom verbazing over de markt van eerste en tweede woningen

De laatste 5 jaar houd ik mij intensief bezig met de markt van eerste en tweede woningen. Er ontstaan steeds meer life style televisieprogramma’s die (met mega marketingbudgetten) volledig gesponseerd zijn door huizen aanbieders. Ook zie ik grote stands op beurzen waar huizen worden aangeboden en kostbare advertenties in grotere kranten en tijdschriften. Als ik mogelijke kopers spreek merk ik dat die door de TV en media manipulatie vaak gehersenspoeld zijn. Zelf sta ik met een klein standje op de Second Home Expo Gent (voorjaar) en de Second Home Expo Utrecht (najaar) en de 50 Plus Beurs in september. Bewust kleinschalig om de kosten laag te houden.

Over het aanbod

Ik heb de laatste jaren diverse huizenaanbieders in binnenland en buitenland gesproken. Achter de schermen praten die vaak over zoveel mogelijk winst maken. Dat zette mij aan het denken omdat huizen vaak tegen lage prijzen in de markt worden gezet en de marketinguitgaven en winstmarges hoog zijn. Dan blijft er maar weinig over om een huis te bouwen. Dus wat zie je vaak: weinig vierkante meters bouwoppervlakte, mindere bouwkwaliteit, ook niet waardevaste kunststofhuizen (zie bovenstaande foto), slechtere isolatie, hoge parkkosten, hoge verhuurkosten en gegarandeerd rendement waarbij de koper uiteindelijk de dupe is (dat leg ik desgewenst uit).

Het kan anders

Als ik op Second Home Expo sta merk ik dat ik daar als type mens tussen al die verkopers eigenlijk niet pas. Wel merk ik dat ik daar gelijkgestemde mensen tref die zoeken naar betaalbaar wonen met een sociaal karakter en privacy in Portugal. Daarbij sta ik voor hoge bouwkwaliteit (stenen bouw) met A+ isolatie met veel vierkante meters woonoppervlakte en ruime kavels. De parkkosten zijn gewoon Euro 50,– per maand. Ik werk, als bewuste keuze, zonder overhead en zonder tussenpersonen en lage winstmarge.

Ik wil zoveel mogelijk waarde voor de bewoners realiseren. Het gaat mij persoonlijk om betaalbaar wonen met een sociaal karakter en privacy voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken. Natuurlijk A+ bouwkwaliteit!

De Projecten – Passie Portugal