Portugal Comfort Living Over de gezondheidszorg en thuiszorg in Portugal

Hoe is de gezondheidszorg in Portugal georganiseerd

De kwaliteit van de gezondheidszorg is in de Minho van Portugal over het algemeen goed, juist ook in de overheidsziekenhuizen. De gemiddelde kosten voor gezondheidszorg per hoofd van de bevolking zijn in Portugal lager dan in een gemiddeld Europees land. Publieke en private zorg werken samen en de private gezondheidszorg in Portugal is aanvullend op de publieke gezondheidszorg.

Publieke gezondheidszorg in Portugal

Wanneer je deelneemt aan de sociale zekerheid, de Seguranca Social, krijg je gratis (of voor een groot deel gefinancierde) publieke gezondheidszorg. Je kan ook jouw Nederlandse ziektekostenverzekering aanhouden met een aanvulling van het cak. Voor de Belgische medemensen, die kunnen dat navragen bij hun huidige medische verzekering.

Particuliere gezondheidszorg in Portugal

Het is gemakkelijk om jezelf aan te melden voor een particuliere verzekering in Portugal. Je hoeft enkel een paar vragen te beantwoorden en je premie te betalen. Voornamelijk doktersconsulten en voorgeschreven medicijnen worden gefinancierd uit je particuliere verzekering. Of het interessant is om particulier te verzekeren, hangt af van jouw persoonlijke medische situatie en jouw leeftijd.

Verzekeringen in Portugal

De meeste bewoners van Portugal COmfort Living gaan niet in Portugal werken. Mocht je wel in Portugal gaan werken het volgende, Werkgevers moeten jou registreren bij de Sociale zekerheid, wanneer je gaat werken en wonen in Portugal. Samen met je werkgever betaal je maandelijks een premie voor de publieke gezondheidszorg. Je moet een Número Utente aanvragen en daarnaast krijg je een dokter toegewezen. Wanneer je geen werk hebt, met pensioen bent of langdurig ziek bent, hoef je geen financiële bijdrage te leveren voor de publieke gezondheidszorg in Portugal. Wanneer je eenmaal geregistreerd bent bij de Sociale Zekerheid, ben je automatisch ook geregistreerd voor dekking van de publieke gezondheidszorg. Je krijgt een gezondheidskaart, Cartão do UtenteBij vertoon van deze kaart krijg je gratis publieke gezondheidszorg.

Huisarts

Een huisarts werkt meestal in een gezondheidscentrum. Je kunt terecht bij de huisarts voor kleine gezondheidsproblemen en anders zal de arts je doorverwijzen naar een specialist. Laat altijd je gezondheidskaart of je Numéro Utente zien, wanneer je een arts in Portugal bezoekt. De huisarts in Cabeceiras de Basto (15 autominuten vanaf het woonproject) spreekt goed Engels en is kundig. Ook vlabij het woonproject is een goede Engels sprekende huisarts gevestigd. Het publieke ziekenhuis in Guimaraes (30 autominuten vanaf het woonproject) heeft een uitstekend medisch niveau en de doktoren spreken ook goed Engels.

Hulp en verzorging aan Huis

Heb je persoonlijke verzorging aan huis nodig, medische zorg aan huis, schoonmaak in huis, kleding wassen, maaltijden koken, tuinonderhoud, dan kan ik dat via mijn netwerk Goed en Voordelig regelen. Dit is een extra Service, Speciaal voor de bewoners van de Portugal Comfort Living projecten.

Hartelijke groet,

Jack Bastiaansen Linkedin

Jack Bastiaansen

De Projecten – Passie Portugal